top of page

ADHD a minigolf

Aktualizováno: 14. 9. 2021

Slýcháváme od rodičů dětí - víte, moje dítě má ADHD, to mu ten minigolf asi nepůjde, že?


Minigolf je vhodný opravdu pro každého. Každému dokáže něco dát a každý se mu dokáže na nějaké úrovni smysluplně věnovat. Měl jsem na kroužku minigolfu kluka s poruchou pozornosti, který musel brát tlumící léky. Ze začátku mu to až příšerně nešlo. Ale přes to všechno, takový obrovský zápal a vůle se zlepšovat, to jsem možná neviděl u nikoho jiného. Další kluk, který měl diagnostikovanou nějakou slabší formu podobné poruchy a přestože je to někdy byla trochu kovbojka, hrál (a hraje nadále) takovým způsobem, že strčí většinu dospělých do kapsy.


Existují k tomuto tématu články a studie, které říkají zajímavé věci. Jednak, že v ČR se přibližně 40 % dětí s ADHD nevěnuje žádné volnočasové aktivitě oproti 28 % dětí bez ADHD. Rodiče se kolikrát bojí své "zlobivé dítě" na něco dát.


A pak tu jsou články (např. z GOLF.com), které sdělují možná překvapivé informace. Profesionální golfista Rober Garrigus v něm na otázku, kolik podle něj z prvních 125 golfistů v žebříčku PGA TOUR má poruchu ADD/ADHD říká - asi tak polovina. Samotnému mu byla tato porucha v dětství diagnostikována, měl problémy ve škole a podstoupil i určitou medikaci, která se mu ale nijak zvlášť nelíbila. Až našel útěchu v golfu. Ian James Poulter, další špičkový golfista říká, že v životě přečetl snad tak jednu knížku, protože se nedokáže tak dlouho zklidnit, aby vstřebal všechna slova z jedné stránky. Nedokáže dlouho sedět na jednom místě. Ale zkrátka to nevnímá jako problém.


Tak jak je možné, že takovéto osoby jsou nejlepšími na světě ve sportu, který je vnímán jako naprostá esence soustředění se? Zjistila se jedna zajímavá věc. Lidé s ADD/AHDD mají schopnost soustředit se, když jsou pod extrémním tlakem. To jsou přesně situace, které se na golfu odehrávají (kdo hrál, chápe, kdo nehrál, ať si vyzkouší). Psycholog Dr. Hallowell k tomu říká, že se zatím přesně neví, co za tím stojí. Ale že to považuje za světlou stránku této poruchy. Jelikož lidé s ADHD bloumají a tak moc touží po koncentraci, tak když najdou způsob, jak toho docílit, mají to rádi a neustále se k tomu vracejí, což jim pomáhá takového stavu lépe dosáhnout. V jistém smyslu jejich deficit vede k lásce k tréninku, protože na hřišti konečně našli místo, kde se mohou uzavřít do sebe. Čím více to dělají, tím lépe se do takového stavu dostanou.





Stejný psycholog říká, že golf je ideálním sportem pro lidi s poruchou pozornosti (mimochodem sám touto poruchou trpí). Říká, že je to hra tak pestrá, že přináší jedno překvapení za druhým. A pokaždé, když najdete situace, kde je kombinace struktury, novosti a motivace, tam má mysl tendenci se soustředit. Když hrajete golf, máte všechny tyto tři aspekty nejednou.


Nejsem odborník na golf, ale na minigolf. Všechny výše uvedené aspekty se u minigolfu objevují také. Takže pokud máte kolem sebe děti s ADHD, nebo jejich rodiče, případně odborníky, kteří se tomuto tématu věnují (třeba z ADHD - neklidné děti), ale klidně i dospělé osoby s touto poruchou, dejte jim o minigolfu vědět. Myslím, že vím o jedné smysluplné aktivitě, která by se jim mohla líbit.


minigolfový trenér licence B

96 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page